golabki_po_meksykansku_min
Dania główne, Mięsa, Przekąski, Warzywa, Wszystkie Przepisy

Gołąbki po meksykańsku

1 47
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Potrawa bardzo smaczna, można ją podać zarówno do obiadu, jak i na kolację czy lunch. Do obiadu zazwyczaj podaję gołąbki z ryżem. Dobre też są również z chlebkiem.

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 1/2 główki białej kapusty, średniej wielkości
  • 4-5 łyżek kaszy manny
  • 2 jajka
  • przecier pomidorowy
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • bułka tarta
  • olej
  • pierz
  • ketchup
  • wegeta do smaku

Przygotowanie
Kapustę szatkujemy. Osobno mieszamy  kaszę, mięso, czosnek przeciśnięty przez praskę, pokrojoną w kostkę cebulę, trochę ketchupu i wrzucamy jaja – do tego dodajemy kapustę. Ponownie wszystko razem porządnie mieszamy i przyprawiamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z masy formujemy okrągłe kule jak kotlety mielone, obtaczamy w bułce tartej i na oleju podsmażamy na złoty kolor.
Następnie do sporego garnka układamy kolejno,warstwa po warstwie zrumienione z obu stron kotlety. Rozcieńczamy w 1,5 litra wody kostki rosołowe i dodajemy cały przecier pomidorowy. Zalewamy gołąbki, aby całe były zakryte. Koniecznie przykrywamy szczelnie pokrywką. Na małym ogniu dusimy je przez około 45-60 minut.

Podziel się!

1 Comment

  1. Greta 17-12-2011 at 19:08 - 

    Na 100% wypróbuję! Ekstra się zapowiada

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi
Przepisy Na - katalog kulinarny