kurczak_chinski_min
Dania główne, Mięsa, Warzywa, Wszystkie Przepisy

Kurczak po chińsku

0 147
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.6/10 (5 votes cast)

Przepis znalazłam w internecie i po drobnych modyfikacjach okazał się bardzo smaczny. Na pewno niejeden raz jeszcze zrobię go na obiad. Kurczaka podaję z ryżem.

Składniki:

  • pierś z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka czerwona
  • 5 ogórków konserwowych
  • 1 kostka bulionu drobiowego
  • sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, koncentrat i ketchup
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • jajko

Przygotowanie
Marchewkę i pietruszkę kroimy w paski i podsmażamy na patelni. Papryki kroimy w paski, por w krążki i również smażymy na osobnej patelni. Ogórki kroimy w krążki. Jajko wbijamy do miski z mąką i roztrzepujemy, kurczaka kroimy na kawałki, solimy i pieprzymy, następnie wrzucamy do miski i mieszamy z mąką. Po usmażeniu, wszystkie warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy 0,5 litra rosołu, dodajemy ogórki. Kiedy się zagotuje, do całości wlewamy pół szklanki wody z ogórków. W tym czasie smażymy kurczaka na patelni. Do warzyw dodajemy koncentrat i ketchup wg uznania, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i ziołami prowansalskim. Gotujemy około 10 minut. Podczas podawania, usmażonego kurczaka układamy na warzywach.

Kurczak po chińsku, 6.6 out of 10 based on 5 ratings
Podziel się!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piatnica.net

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi