Pierogi ruskie

pierogi_min
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Szczerze przyznaję, że ja pierogów nie robię, nie mam do tego cierpliwości :P Przepis i wykonanie jest mojej mamy, która ostatnio nam ich nagotowała. Pierogi są smaczne zarówno świeżo po ugotowaniu, jak i odsmażane na patelni. Podajemy je ze śmietaną i podsmażoną cebulka z boczkiem.

Składniki:

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • łyżka oleju
  • sól

Farsz:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Ciasto ugniatamy przez ok 20 min. i odstawiamy na pół godziny. Ziemniaki gotujemy i tłuczemy. Dodajemy ser, sól i pieprz do smaku (można również dodać podsmażoną cebulkę pokrojoną w kostkę, wraz z tłuszczem, na którym się smażyła). Mieszamy wszystko razem.

Rozwałkowujemy ciasto i szklanką wykrawamy krążki. Lepimy pierogi, następnie wrzucamy je do gotującej się, posolonej wody. Czekamy aż wypłyną na powierzchnie i wyjmujemy.

Podziel się!
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Smaczne Przepisy na Facebooku
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Przepisy Na - katalog kulinarny