Spaghetti z sosem pomidorowym – przepis na obiad

Spaghetti z sosem pomidorowym
Spaghetti z sosem pomidorowym

Spaghetti z sosem pomidorowym i mięsem mielonym, posypane żółtym serem to jedna z potraw, które mogłabym jeść codziennie.  Jest to klasyczny, ale szybki i prosty pomysł na wyśmienity obiad. Potrawę można przygotować w niecałą godzinę, a jest naprawdę wyjątkowo smaczna. Do sosu można wykorzystać również świeże pomidory, jeśli jest akurat na nie sezon. Należy je sparzyć, obrać z skórki, odkroić gniazda nasienne i zmiksować blenderem albo drobno pokroić.

 

Składniki na dwie porcje:

  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe)
  • ok 250 g makaronu do spaghetti
  • łyżka mąki
  • około 3/4 szklanki bulionu z kurczaka (może być z kostki, ale ogólnie nie polecam)
  • 2 ząbki czosnku
  • około 300 ml passaty pomidorowej
  • kilka suszonych pomidorów
  • pół łyżeczki cukru
  • sól, pieprz, bazylia, zioła prowansalskie, oregano
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie

Makaron  gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni podsmażamy mięso, dodajemy drobno posiekany czosnek. Bulion mieszamy starannie z passatą pomidorową, cukrem i mąką. Sos wlewamy na patelnię z mięsem i gotujemy przez około 20 minut, aż się trochę zredukuje i zgęstnieje. Dodajemy pokrojone na kawałki suszone pomidory i przyprawiamy do smaku. Na koniec na patelnię dokładamy makaron i całość mieszamy dokładnie. Spaghetti wykładamy na talerze i posypujemy serem żółtym.

Spaghetti z sosem pomidorowym
Spaghetti z sosem pomidorowym

Print Friendly, PDF & Email