Zapiekanka z makaronem i kiełbasą

zapiekanka_z_makaronu_min
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Ostatnio zostało mi w lodówce sporo resztek i nic konkretnego na obiad. Powszechnie wiadomo, że z resztek najlepiej się robi zapiekanki. Chyba staną się one moją specjalnością ;) W przepisie nie podaję ilości składników, po prostu dajmy tyle, ile mamy w lodówce.

Składniki:

Na zapiekankę:

  • makaron świderki
  • kiełbasa
  • papryka
  • ogórek konserwowy
  • pomidory
  • pieczarki
  • por
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 2 łyżki masła
  • 1łyżka mąki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • szklanka wody
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie
Makaron gotujemy w posolonej wodzie al dente. Kiełbasę, paprykę, por i pomidory kroimy w kostkę, ogórki i pieczarki w krążki. Pieczarki podsmażamy z porem, na osobnej patelni smażymy kiełbasę i paprykę. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy kolejno: makaron, kiełbasę z papryką, pieczarki z porem, pomidory, ogórki i drugą warstwę makaronu. Przyprawiamy.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Dodajemy koncentrat, ketchup, pieprz, sól i zioła, intensywnie mieszając. Gdy kolor sosu stanie się jednolity, dodajemy wodę by go rozrzedzić. Gotujemy przez chwilę. Sosem zalewamy zapiekankę i wkładamy naczynie do piekarnika. Zapiekamy ok 20 minut w temp 200 C.

 

Podziel się!
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Smaczne Przepisy na Facebooku
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Przepisy Na - katalog kulinarny