fasolowa_min
Wszystkie Przepisy, Zupy

Tradycyjna zupa fasolowa

0 3076
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.1/10 (38 votes cast)

Zupy gotuję rzadko, najczęściej to mama jakieś podrzuca :P Tak było tym razem, więc podaję przepis na zupę fasolową mojej mamy.

Składniki:

  • 0,5 kg żeberek
  • pół kości wędzonej
  • 150 g chudego boczku
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • por
  • ćwiartka selera
  • 3 ziemniaki
  • paczka fasoli jaś
  • łyżka mąki
  • masło
  • kostka rosołowa
  • liść laurowy, 2 ziarenka ziela angielskiego, 3 ziarenka pieprzu, majeranek, sól, pieprz

Przygotowanie
Fasolkę maczamy przez noc w wodzie. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Żeberka i kość wrzucamy do garnka, zalewamy ok 3 l wody i gotujemy na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Następnie dodajemy marchewkę, pietruszkę, seler i por w całości, przyprawiamy. Fasolkę gotujemy osobno w niewielkiej ilości wody i z łyżeczką soli. Szklankę ugotowanej fasolki musimy wytłuc, i fasolkę (całą i wytłuczoną) dodajemy do wywaru. Robimy zasmażkę i również dodajemy do wywaru. Zwiększamy gaz, dodajemy boczek i majeranek, sól, pieprz i kostkę rosołową. Następnie gotujemy jeszcze przez 10 min na wolnym ogniu. Można wyjąc marchewkę i zetrzeć na grubej tarce.

Tradycyjna zupa fasolowa, 6.1 out of 10 based on 38 ratings
Podziel się!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Piatnica.net

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi
Przepisy Na - katalog kulinarny