Bigos cygański

Bigos cygański
Bigos cygański

Bigos cygański z tradycyjnym bigosem nie ma nic wspólnego, gdyż są to klopsiki w słodko-kwaśnym sosie z pieczarkami, papryką i ogórkami konserwowymi. Danie jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane z ryżem. W sam raz na szybki rodzinny obiad.

Składniki na Bigos cygański:

Składniki na klopsiki:

  • 250 g mięsa mielonego (wieprzowego)
  • jajko
  • około 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz, czosnek, suszone pomidory (przyprawa)

 

Składniki na bigos:

  • 250 g pieczarek
  • 3 średnie cebule
  • 5-6 kawałków papryki konserwowej
  • 4-5 ogórki konserwowe
  • pół szklanki ketchupu (najlepiej bez konserwantów, ewentualnie około 150 g przecieru pomidorowego)
  • pół szklanki wody
  • pół łyżeczki cukru
  • zioła prowansalskie, oregano, bazylia, sól, pieprz

Przygotowanie

Przygotowujemy klopsiki. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajko, bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie mieszamy, jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze trochę bułki tartej. Formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażymy na oleju, następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w piórka. Oba składniki podsmażamy (może być na tej samej patelni co wcześniej klopsiki). Papryki konserwową odsączamy i kroimy w kostkę. Ogórki kroimy w plasterki. Ogórki i paprykę dodajemy na patelnię. Wlewamy ketchup wymieszany z wodą i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut, aż sos się częściowo zredukuje. Po tym czasie na patelnię przekładamy klopsiki i potrawę dusimy jeszcze 2-3 minuty.

Bigos cygański
Bigos cygański

Zobacz inne przepisy na bigos:

Bigos Z Kiszonej Kapusty

Bigos Ze Słodkiej I Kiszonej Kapusty

Bigos Z Młodej Kapusty Z Papryką

Lekki Bigos (240 Kcal)

Bigos Z Cukinii

Bigos Z Pieczarek

Print Friendly, PDF & Email