bigos_pekinski_min
Dania główne, Warzywa, Wszystkie Przepisy

Bigos z kapusty pekińskiej

1 5
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (4 votes cast)

Kolejna wariacja na temat bigosu, również bardzo smaczna, zwłaszcza na drugi dzień po ugotowaniu.

Składniki:

    • 200 g suchej kiełbasy
    • pietruszka
    • 2 cebule
    • kawałek pora
    • pół selera
    • 7-8 pieczarek
    • 2-3 śliwki suszone
    • duża kapusta pekińska (dodałam jeszcze kawałek włoskiej kapusty)
    • kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego
    • sól, pieprz, majeranek, tymianek, sos sojowy, pieprz ziołowy, papryka słodka
    • olej

Przygotowanie
Warzywa i pieczarki obieramy i myjemy. Cebulę kroimy w ćwierćplastry, pora w półplastry, pieczarki w plasterki, kiełbasę w kostkę, pozostałe warzywa (oprócz kapusty) ścieramy na grubej tarce.
W dużym garnku rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę z kiełbasą, dodajemy starte warzywa, por i pieczarki, pokrojone na małe kawałki śliwki, doprawiamy trochę sosem sojowym, solą i pieprzem i dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw, można podlać wodą. Kapustę pekińską szatkujemy dość grubo. Dodajemy do miękkich warzyw, mieszamy, i dusimy aż kapusta będzie miękka . Doprawiamy kapustę koncentratem pomidorowym, gotujemy jeszcze kilka minut, przyprawiamy pozostałymi przyprawami do smaku.

Bigos z kapusty pekińskiej, 5.5 out of 10 based on 4 ratings
Podziel się!

1 Comment

  1. flora 01-07-2014 at 16:04 - 

    bardzo smaczne danie, robiłam je już dwa razy.
    Zamiast kiełbasy dodałam parówki.

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: +1 (from 1 vote)

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Durszlak.pl

Odszukaj.com - przepisy kulinarne

Top Blogi
Przepisy Na - katalog kulinarny