Pierś z kurczaka pod pierzynką

Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką

Pierś z kurczaka pod pierzynką to smaczne mięso drobiowe zapiekane z warzywami. Podałam je na obiad z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • papryka czerwona
  • marchewka
  • 200 g żółtego sera
  • 2 łyżki musztardy
  • łyżka oliwy
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Przygotowanie

Piersi kroimy na kotlety i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem z obydwu storn. Cebule obieramy i kroimy w półplasterki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Cebule w raz z papryką podsmażamy na łyżce oliwy do zarumienienia się cebuli. Musztardą nacieramy jedną stronę mięsa. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Piersi kładziemy na blaszce, na posmarowaną musztardą stronę kładziemy przysmażoną cebulę z papryką, następnie startą marchewkę i całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w piekarniku ok 30-35 min w temp 180 stopni.

Pierś z kurczaka pod pierzynką
Pierś z kurczaka pod pierzynką
Print Friendly, PDF & Email