Schabowe pod pierzynką

schab_pod_min
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (3 votes cast)

Pyszne schabowe z dodatkami. Idealne na niedzielny obiad.

Składniki:

  • schab b/k w plastrach – 4 sztuki
  • 2 cebule
  • ser żółty
  • 3 kawałki papryki konserwowej
  • majonez
  • keczup łagodny lub pikantny
  • jajo
  • bułka tarta
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona
  • curry
  • olej do smażenia

Przygotowanie
Schabowe myjemy i lekko rozbijamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką czerwoną. Jajko roztrzepujemy. Każdy płat mięsa obtaczamy najpierw w jajku, potem w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na lekko rumiano. Po usmażeniu, odsączamy schabowe z nadmiaru tłuszczu i układamy obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Cebule kroimy w kosteczkę i podsmażamy z przyprawą curry, na tym samym, na którym smażyły się schabowe. Ser żółty ścieramy na tarce. Paprykę kroimy w kostkę. Kolety smarujemy z jednej strony ketchupem. Usmażoną cebulę układamy na kotletach, na to paprykę i majonez. Posypujemy żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i zapiekamy przez 15-20 minut, w 180-200 stopniach.

Schabowe pod pierzynką, 5.7 out of 10 based on 3 ratings
Podziel się!
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Schabowe pod pierzynką”

  1. Dzikowiec pisze:

    Znam przepis, ale bez papryki. Myślę, że w jej towarzystwie schabowe będą jeszcze bardziej aromatyczne!

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Smaczne Przepisy na Facebooku
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Przepisy Na - katalog kulinarny