Wiosenna surówka z sałaty, rzodkiewki i ogórka

Wiosenna surówka z sałaty, rzodkiewki i ogórka
Wiosenna surówka z sałaty, rzodkiewki i ogórka

Wiosenna surówka z sałaty, rzodkiewki i ogórka sprawdzi się jako pyszny i kolorowy dodatek do obiadu, burgerów czy tostów. W sezonie na nowalijki nie może jej zabraknąć na waszym stole. Taka surówka to 10 minut roboty, a jej przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy pokroić warzywa i wszystkie składniki wymieszać ze sobą.

Surówka jest bardzo smaczna i zdrowa, dostarcza wiele witamin i minerałów. Pamiętajcie, że najlepiej zjeść ją od razu po przygotowaniu, gdyż witaminy z czasem się utleniają.

Składniki na wiosenną surówkę:

  • główka sałaty masłowej
  • 1 długi ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe
  • mała cebula czerwona
  • pęczek rzodkiewek
  • pęczek szczypioru
  • łyżka majonezu
  • łyżka kefiru
  • szczypta soli

 

Przygotowanie

Wszystkie warzywa myjemy i osuszamy. Liście sałaty rwiemy na małe kawałki. Rzodkiewki i ogórki kroimy w słupki lub cienkie plasterki. Szczypior drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobią kostkę. Majonez i kefir mieszamy ze sobą.

Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski. Przyprawiamy odrobiną soli i mieszamy. Surówkę podajemy od razu po przygotowaniu.

Wiosenna surówka z sałaty, rzodkiewki i ogórka
Wiosenna surówka z sałaty, rzodkiewki i ogórka

Zobacz inne przepisy na surówki do obiadu:

Surówka do kotleta z sałatą lodową i majonezem w 5 minut

Szybka surówka z młodej kapusty i rzodkiewki

Surówka z kalafiora – bardzo smaczna przekąska z surowego kalafiora

Dwutygodniowa surówka z kapusty (jak u chińczyka)

Najlepsza surówka coleslaw – jak z KFC

Print Friendly, PDF & Email