Pierś z kurczaka z porem w sosie curry

Pierś z kurczaka z porem w sosie curry
Pierś z kurczaka z porem w sosie curry

Pierś z kurczaka z porem w sosie curry to błyskawiczne i bardzo pyszne danie na obiad dla wielbicieli orientalnych smaków. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną.

Składniki na pierś z kurczaka z porem w sosie curry:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • biała część pora
  • 250 ml śmietany 30%
  • czubata łyżeczka curry, kurkuma, zioła prowansalskie
  • przyprawa do kurczaka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Piersi z kurczaka kroimy w kostkę sporej wielkości, oprószamy przyprawą do kurczaka, solą i pieprzem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. W tym czasie pora kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Następnie w naczyniu żaroodpornym układamy kurczaka, a na niego pora. Do śmietany dodajemy curry, kurkumę i zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy. Sosem zalewamy kurczaka. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Pierś z kurczaka z porem w sosie curry
Pierś z kurczaka z porem w sosie curry

Zobacz inne przepisy z curry:

Szybki Kurczak Curry Z Warzywami

Wegetariańskie Curry Z Bobem

Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem

Szybki Kurczak W Sosie Śmietanowym Z Curry

Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry

Ryż Curry Z Kurczakiem I Warzywami

Print Friendly, PDF & Email