Pierogi z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku

pierogi_min
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

Pyszna przekąska. Pierogi są smaczne zarówno na zimno, jak i ciepło.

Składniki:

Ciasto na pierogi:

  • 2,5 – 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli

Farsz:

  • 1/2 kg pieczarek
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, olej

Przygotowanie
Kapustę kilkakrotnie płuczemy, następnie gotujemy 20 minut w wodzie, po czym odcedzamy. Gdy lekko ostygnie kroimy ją na drobne kawałki. Pieczarki i cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na patelni. Gdy składniki się lekko podduszą, dodajemy kapustę i przyprawy, dusimy kilka minut.
Zgniatamy ciasto na pierogi, wałkujemy, wykrawamy krążki, które napełniamy farszem i lepimy pierogi. Wykładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy lekko olejem. Pieczemy w 180 stopniach aż będą zarumienione.

Pierogi z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Podziel się!
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

One Response to “Pierogi z kapustą i pieczarkami pieczone w piekarniku”

  1. wyglądają tak smacznie, że pozwolę sobie zabrać przepis do mojej kuchni…pozdrawiam…

    VA:F [1.9.22_1171]
    Rating: 0 (from 0 votes)

Leave a Reply

Smaczne Przepisy na Facebooku
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Przepisy Na - katalog kulinarny