Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami
Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami

Szaszłyki z białą kiełbasą, papryką i cukinią są bardzo smaczne, kolorowe i szybkie do zrobienia. Można je upiec zarówno na grillu, w piekarniku czy nawet usmażyć na patelni grillowej. Świetnie sprawdzą się na majówce, domowej imprezie czy jako pyszne danie na kolację. Można je podać z sosem chrzanowym, ketchupem czy musztardą.

 

Składniki na szaszłyki z białą kiełbasą:

  • 4 pętka białej kiełbasy parzonej
  • niewielka papryka czerwona
  • niewielka papryka zielona
  • niewielka papryka żółta
  • 2 cebule
  • niewielka cukinia
  • papryka ostra, czosnek granulowany, pieprz ziołowy

Przygotowanie

Kiełbasę kroimy w plastry grubości około 3 cm. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kwadraty. Cebule obieramy, przekrawamy na pół, a każdą połówkę na cztery części. Cukinię kroimy w niezbyt cienkie plastry. Poszczególne składniki nabijamy na drewniane patyczki lub metalowe szpikulce. Każdy składnik nabijamy pośrodku, nie powinien wtedy spaść z patyczka w trakcie pieczenia. Ja zaczynam od papryki, potem kiełbasa, cukinia, cebula itd., kończę nabijanie dane patyczka również papryką. Gotowe szaszłyki obsypujemy czosnkiem granulowanym, pieprzem i papryką. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stop. C. Można je oczywiście także upiec na grillu elektrycznym czy ogrodowym lub usmażyć na patelni grillowej.

Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami
Szaszłyki z białą kiełbasą i warzywami

Zobacz inne przepisy na dania z grilla:

Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego

Szaszłyki z kiełbasą, kurczakiem i warzywami

Kiełbasa na grilla w prostej, aromatycznej marynacie

Grillowane tosty z jajkiem na twardo

Biała kiełbasa na grilla

Print Friendly, PDF & Email