Ziemniaki faszerowane mięsem i pieczarkami

Prosty przepis na szybkie danie dobre na obiad albo kolację.

Składniki:

    • 5 dużych ziemniaków
    • 300 g mięsa mielonego
    • 3 łyżki przecieru pomidorowego
    • 200 g pieczarek
    • 100 g sera żółtego
    • sól, pieprz

Przygotowane
Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Mięso mielone doprawiamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Odstawiamy i smażymy drobno pokrojone pieczarki. Ziemniaki po ugotowaniu kroimy wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrążamy środki. Ziemniaki smarujemy przecierem pomidorowym, a następnie posypujemy przyprawą do ziemniaków. Mięso mielone mieszamy z pieczarkami. Do ziemniaków nakładamy farsz. Całość posypujemy serem startym na grubej tarce. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i układamy ziemniaki. Zapiekamy 15-20 minut w temp 150 stopni.

Print Friendly, PDF & Email