Bakłażany faszerowane mięsem mielonym

baklazan_min
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Zamiast bakłażanów można wykorzystać cukinię.

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • torebka ryżu
  • 250 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz
  • bazylia

Przygotowanie
Bakłażana przekrawamy na pół. Wydrążamy miąższ, posypujemy solą i odkładamy rozkrojoną częścią do dołu by puścił sok. Po około 30 minutach spłukujmy sól. W tym czasie gotujemy ryż na pól twardo. Mięso mielone podsmażamy na patelni, dodajemy pomidory z puszki i ryż. Doprawiamy. Bakłażana nadziewamy farszem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190°C pieczemy około 45 min. 10 minut przed końcem posypujemy serem żółtym.

Podziel się!
You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Smaczne Przepisy na Facebooku
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisówDurszlak.pl Odszukaj.com - przepisy kulinarne Top Blogi Przepisy Na - katalog kulinarny