Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki

Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki
Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki

Sałatka z rybą w oleju, która z powiedzeniem może służyć również jako pasta do pieczywa jest szybka i prosta do zrobienia, a do tego bardzo smaczna. Powstaje kilku prostych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. U mnie właśnie często wala się jakaś puszka rybna, z którą nie wiadomo co zrobić, a okazuje się, że z takiej puszki można przygotować pyszną sałatkę dla całej rodziny.

 

Składniki na sałatkę z rybą w oleju:

    • puszka fileta rybnego w oleju (dałam makrelę)
    • 3 jajka
    • mała cebulka
    • 2 ogórki kiszone
    • czubata łyżka majonezu
    • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i ogórki również kroimy w drobną kostkę. Rybę odsączamy z oleju na ręczniku papierowym, następnie przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niej pokrojone jajka, cebulę i ogórki. Dokładamy także majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.

 

Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki
Sałatka z rybą w oleju – pasta do chleba z rybą z puszki

Zobacz przepisy na inne pasty do chleba:

Awanturka – pasta do chleba z sardynkami w 10 minut

Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa

Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka

Pasta jajeczna z suszonymi pomidorami

Pasta na kanapki z sardynkami

 

Print Friendly, PDF & Email