Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym to bardzo smaczne, szybkie do zrobienia i niewymagające wiele pracy danie, które można podać na lekki obiad czy kolację na ciepło. Wymaga tylko kilku składników i świetnie sprawdzi się późnym latem, kiedy mamy sezon ma paprykę. Taka potrawa jest niskokaloryczna, zdrowa i smaczna. Można ją przygotować będąc również na diecie redukcyjnej.

Jak zrobić paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym?

Całość przygotowuje się bardzo szybko. Wystarczy ugotować ryż, wymieszać go z mięsem mielonym i passatą pomidorową. Takim farszem nadziewamy surowe papryki i wkładamy do piekarnika. Papryki muszą się piec w piekarniku przez około godzinę i gotowe.

 

Składniki na paprykę faszerowaną ryżem i mięsem mielonym:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 100 g ryżu np. jaśminowy lub basmati
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • szklanka bulionu
  • sól, pieprz czarny, papryka ostra, pieprz ziołowy

 

Przygotowanie

Ryż gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji producenta. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie ryż mieszamy z surowym mięsem mielonym i passatą pomidorową. Przyprawiamy do smaku.
Z papryk obcinamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Wydrążone papryki nadziewamy farszem i przykrywamy odciętymi wcześniej czubkami.
Papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego, na dno wylewamy szklankę bulionu lub wody. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę w temperaturze 180 C.

 

Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym
Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

 

Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z papryką:

Papryka z farszem meksykańskim

Obiad na szybko – placuszki z szynką i papryką

Papryka faszerowana pieczarkami i mięsem mielonym (309 kcal)

Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką

Leczo z kiełbasą i papryką

 

 

Print Friendly, PDF & Email