Pulpety w śmietanowym sosie z warzywami

Pyszne danie na obiad. Podajemy z ulubionym makaronem.

Składniki:

NA PULPETY

  • 500g mięsa wieprzowego
  • bułka tarta
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 jajka
  • oliwa do smażenia

NA SOS

  • 2 papryki (u mnie zielone)
  • cebula
  • 300g pieczarek
  • sól
  • pieprz
  • gęsta śmietana
  • oregano, bazylia, zioła prowansalskie

Przygotowanie
Do mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Formułujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i smażymy na oliwie. Następnie paprykę, pieczarki i cebulę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie, kiedy warzywa będą miękkie dodajemy śmietanę i przyprawiamy. Do sosu dodajemy pulpety.

Print Friendly, PDF & Email