Biszkopt z galaretką i mascarpone

Biszkopt z galaretką i mascarpone

Biszkopt z galaretką i mascarpone to wyjątkowo pyszne ciasto, które zasmakuje wszystkim łasuchom. Jest nieco czasochłonne w przygotowaniu, ale efekt końcowy jest wart wysiłku. Puszysty biszkopt nasączony miodówką, obłędny krem na bazie serka mascarpone i bitej śmietany oraz galaretka to połączenie, w którym się zakochacie. W sezonie letnim do ciasta można dodać owoce.

 

Składniki na biszkopt z galaretką i mascarpone (blaszka 28×23 cm):

Ciasto:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków (150 g)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej (50 g)

Masa:

  • 400 ml śmietany 30%
  • 250 g sera mascarpone
  • pół szklanki cukru (100 g)
  • łyżeczka olejku waniliowego (można pominąć)

 

Poncz:

  • pół kieliszka miodówki (albo innego alkoholu)
  • pół szklanki wody

Ponadto:

  • 2 galaretki (dałam truskawkowe)
  • 600 ml wody

 

Przygotowanie

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej – jeśli właśnie wyjęliśmy je z lodówki, a chcemy już przygotować ciasto, wkładamy je na kilka minut do ciepłej wody. Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypujemy powoli cukier. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy obie mąki. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy na nią ciasto i wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170ºC (funkcja góra-dół) przez około 35 – 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmujemy z piekarnika i z wysokości około 30 cm upuszczamy blaszkę na podłogę czy blat kuchenny. Następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Śmietanę (schłodzoną w lodówce) ubijamy na wysokich obrotach robota na sztywno. Pod koniec ubijania wsypujemy cukier. Do ubitej śmietany dodajemy po łyżce serka mascarpone oraz olejek waniliowy, cały czas miksując na wolnych obrotach. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia.

Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki i przekrawamy na dwa równe blaty. Oba blaty nasączamy alkoholem wymieszanym z pół szklanki wody. 3/4 masy mascarpone przekładamy na spodnią warstwę biszkoptu i nakrywamy drugim biszkoptem. Na wierzchu rozsmarowujemy odstawioną 1/4 masy. Ciasto wstawiamy do lodówki. Kiedy widzimy, że galaretka zaczyna tężeć wylewamy ją ostrożnie na ciasto i ponownie wstawiamy je do lodówki na jakieś 2-3 godziny.

Biszkopt z galaretką i mascarpone

Zobacz inne przepisy na biszkopt z dodatkami:

Ciasto Kryształek – Na Biszkopcie Rzucanym

Wiśniowa Fantazja

Jabłecznik Na Biszkopcie Z Bitą Śmietaną

Obłędny Bananowiec Na Biszkopcie

Makowiec Na Biszkopcie

Ciasto Słonecznikowiec

 

Print Friendly, PDF & Email