Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami

Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami
Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami

Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami to pyszny pomysł na smaczny i sycący obiad dla całej rodziny. Danie jest stosunkowo lekkie mimo obecności boczku, ale też nie potrzeba już żadnych dodatków w postaci np. sztuki mięsa, aby z powodzeniem można je było podać na obiad, który nikogo nie pozostawi głodnym.

 

Składniki na cukinię faszerowaną pieczarkami, boczkiem i serem żółtym:

  • 3 średniej wielkości cukinie (razem około 1,2 kg)
  • 300 g pieczarek
  • 250 g ziemniaków
  • spora cebula
  • 250 g boczku
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka ostra

 

Przygotowanie

Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na suchej patelni (lub dodajemy odrobinę oleju jeśli boczek nie jest tłusty) do wytopienia się tłuszczu. Boczek przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na tej samej patelni na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i również smażymy, aż z pieczarek odparuje nadmiar płynu. Ziemniaki i pieczarki przekładamy do miski z boczkiem. Dodajemy przyprawy i mieszamy.

Cukinie przekrawamy wzdłuż na pół i łyżką wydrążamy środek. Każdą cukinię napełniamy farszem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cukinię wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez pół godziny pod przykryciem. Następnie zdejmujemy przykrycie, cukinie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze 5-10 minut.

Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami
Cukinia faszerowana pieczarkami, boczkiem i ziemniakami

Zobacz inne przepisy na cukinię:

Cukinia faszerowana kurczakiem i pieczarkami

Leczo z cukinią i pieczarkami – pyszny i prosty przepis

Najprostsze placki z cukinii

Najlepszy pasztet z cukinii

Spaghetti z cukinii z kurczakiem

Print Friendly, PDF & Email