Sernik na zimno z truskawkami

Sernik bez pieczenia, który zawsze się udaje.

Składniki:

  • 800 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 czubate łyżki żelatyny
  • 400 ml śmietany 36%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • galaretka truskawkowa
  • opakowanie okrągłych biszkoptów
  • kilka truskawek

Przygotowanie
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, następnie serek homogenizowany cały czas miksując. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzamy i wlewamy do masy serowej miksując na najwyższych obrotach. Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy do przestygnięcia. Na dnie blaszki (u mnie o wymiarach 26x20cm) wykładamy biszkopty. Zalewamy je masą serową i odstawiamy aż trochę stężeje, następnie na serze układamy przepołowione truskawki i wylewamy galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.

sernik

Print Friendly, PDF & Email