Kruche ciasto z jabłkami

Uwielbiam kruche ciasta, zwłaszcza, że są pyszne, proste w zrobieniu i zawsze wychodzą.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • kostka masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 żółtek

Ponadto:

  • 2 spore jabłka
  • cynamon
  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • bułka tarta

Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto razem zagniatamy. 1/3 ciasta wkładamy na godzinę do zamrażalnika, natomiast resztę do lodówki.
Po godzinie ciasto z lodówki wykładamy na blachę (wcześniej nasmarowaną masłem lub wyłożoną papierem do pieczenia, moja ma wym ok 24x24cm) i podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłka obieramy ze skórki, przekrawamy na ćwiartki, wykrawamy gniazdka nasienne i kroimy na plasterki. Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą (co zapobiega wsiąkaniu soku z owoców w ciasto), a następnie układamy na cieście jabłka, posypujemy cynamonem. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając do nich szklankę cukru. Rozsmarowujemy je na jabłkach. Pozostałe ciasto z zamrażalki ścieramy na grubej tarce. Ciasto pieczemy około 40 minut.

Print Friendly, PDF & Email