Budyniowiec na herbatnikach z cytrynową pianką

Przepis na pyszne ciasto bez pieczenia z masą budyniową i cytrynową bitą śmietaną.

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników

Masa budyniowa:

  • 3 szklanki mleka
  • pół szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół kostki masła
  • budyń waniliowy

Pianka:

  • opakowanie galaretki o smaku cytrynowym
  • opakowanie śnieżki + 200 ml mleka

Przygotowanie
Rozpuszczamy galaretkę w 300 ml gorącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Dwie szklanki mleka zagotowujemy z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. W międzyczasie do miski wlewamy szklankę mleka, wsypujemy mąki i budyń, mieszamy do gładkiego połączenia się składników. Kiedy mleko już się gotuje, wlewamy masę budyniową i gotujemy jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając. Masę lekko studzimy. W tym czasie układamy na dnie blaszki herbatniki (moja blaszka ma wymiary ok 26x20cm). Wylewamy na herbatniki masę budyniową, układamy kolejną warstwę herbatników.

Do wysokiego naczynia wlewamy 200 ml zimnego mleka i wsypujemy śnieżkę. Miksujemy aż powstanie gęsta piana. Nie przerywając miksowania wlewamy tężejącą galaretkę. Miksujemy aż składniki się połączą. Wykładamy piankę na warstwę herbatników. Wygładzamy wierzch i wstawiamy blachę do lodówki.

budyniowiec

Print Friendly, PDF & Email