Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę

Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę
Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę

Zupa cebulowa jest bardzo szybka do zrobienia i nieskomplikowana, a smakuje wyśmienicie. Jest niezwykle aromatyczna i smakowita. Świetnie rozgrzewa, nawet w najbardziej paskudną pogodę. Jest to jedna z moich ulubionych zup, mogłabym ją jeść codziennie!

 

Składniki na zupę cebulową (2 porcje):

    • 2 duże cebule żółte
    • duża cebula czerwona
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 łyżki masła
    • 25 ml brandy (można zastąpić 100 ml białego wytrawnego wina lub pominąć ten składnik)
    • 400 ml bulionu drobiowego
    • szczypta cukru
    • sól, pieprz, tymianek, kurkuma (szczypta dla uzyskania bardziej żółtego koloru), gałka muszkatołowa, papryka słodka

 

Do podania: grzanki, drożdżowe chlebki, ser żółty do posypania

 

Przygotowanie

Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy cebule i smażymy na średnim ogniu. Po około 5 minutach dodajemy czosnek i łyżeczkę tymianku. Smażymy co chwilkę mieszając, aby cebula się nie przypaliła do momentu, aż nabierze lekko brązowego koloru. Przekładamy ją wtedy do garnka, dodajemy alkohol, bulion i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu przez 20 minut. Przed samym końcem gotowania zupę próbuję i ewentualnie jeszcze raz przyprawiam do smaku. Jeśli nie lubicie pływających kawałków cebuli, można ją zmiksować blenderem na krem.

Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę
Zupa cebulowa – przepis na pyszną i szybką zupę

Zobacz inne przepisy na błyskawiczne zupy:

Zupa krem z pieczarek i ziemniaków

Zupa porowa z pieczarkami

Błyskawiczny chłodnik z burakami

Zupa z mięsem mielonym i pieczarkami

Zupa z brukselką – lekka i pożywna

Print Friendly, PDF & Email