Krokiety ziemniaczane z wędliną i serem żółtym

Przepis na pyszne krokiety z ziemniaków. Podane z ulubionym sosem smakują jeszcze lepiej.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 2 jajka
  • 150 g maki pszennej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • sól i pieprz
  • bułka tarta do panierowania
  • 150 g wędlina
  • 150 g sera żółtego

Przygotowanie
Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Następnie przeciskamy przez praskę. Wędlinę kroimy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce. Do ziemniaków dodajemy żółtka (białka zostawiamy do panierowania), mąkę, przyprawy, wędlinę, ser i zagniatamy ciasto. Z ciasta wyrabiamy podłużne wałeczki.
Wałeczki panierujemy w ubitych lekko białkach i bułce tartej. Smażymy na patelni z obu stron, na złoty kolor.

krokiety_ziemniaczane

Print Friendly, PDF & Email