Jajka faszerowane szynką i papryką

Jajka faszerowane szynką i papryką
Jajka faszerowane szynką i papryką

Jajka faszerowane szynką i papryką to szybki przepis na pyszne i kolorowe przystawki, które będą pięknie prezentować się na świątecznym czy imprezowym stole. Są bardzo smaczne i proste do przygotowania. Połączenie jajek, szynki, marynowanej papryki i groszku jest bardzo udane i tworzy pyszną kompozycję smakową.

 

Składniki na jajka faszerowane szynką i papryką:

    • 6 jajek
    • 100 g szynki
    • 3 połówki papryki marynowanej
    • pół puszki groszku
    • 2 łyżki majonezu
    • sól, pieprz, papryka ostra
    • szczypiorek do posypania

 

Przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo, czyli przez około 8-10 minut, studzimy i obieramy. Szynkę i paprykę kroimy w drobną kostkę. Groszek blendujemy lub rozgniatamy widelcem na gładką masę. Jajka przekrawamy na połówki, wybieramy żółtka, które rozgniatamy widelcem lub ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Do miski przekładamy szynkę, paprykę, groszek i żółtka. Dodajemy majonez i przyprawy. Mieszamy dokładnie na jednolitą masę. Farsz nakładamy łyżeczką do wgłębień po żółtkach. Jajka układamy na talerzu. Posypujemy je posiekanym szczypiorkiem. Jajka można przygotować kilka godzin czy nawet dzień przed podaniem. Należy je wtedy nakryć folią spożywczą i odstawić do lodówki.

Jajka faszerowane szynką i papryką
Jajka faszerowane szynką i papryką

Zobacz inne przepisy na szybkie przystawki z jajek:

Jajka w sosie tatarskim

Jajka w sosie chrzanowym na zimno

Jajka faszerowane łososiem

Jajka w sosie rzodkiewkowym

Jajka faszerowane tuńczykiem

Print Friendly, PDF & Email