Wytrawne muffiny z suszonymi pomidorami, szynką i oliwkami

Niezwykle smakowita przystawka.

Składniki:

  • 320 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 350 ml mleka
  • 60 ml oleju
  • jajko
  • łyżeczka musztardy
  • 3 suszone pomidory
  • 8-9 zielonych oliwek
  • 5 plasterków szynki
  • duża garść żółtego, startego sera

Przygotowanie
Mąkę, proszek do pieczenia i sól umieszczamy w misce i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mleko, olej, jajko i musztardę, ubijamy trzepaczką, aby składniki się połączyły. Następnie wlewamy przygotowaną masę do suchych składników i łączymy łyżką. Szynkę kroimy w drobną kostkę, podobnie pomidory i oliwki. Wszystkie dodatki dorzucamy do ciasta i mieszamy. Wypełniamy papilotki do ¾ wysokości. Muffiny obsypujemy odrobiną startego sera. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok 25 minut.

muffiny_ser

Print Friendly, PDF & Email