Muszle nadziewane boczkiem, pieczarkami i papryką

Makaron muszle jest o tyle fajny, że można go nadziewać na wiele sposobów. Tym razem przepis na nadzienie z boczku, pieczarek i papryki.

Składniki:

  • 25 dużych muszli
  • sól, pieprz
  • 200 g boczku
  • pół papryki czerwonej
  • 300 g pieczarek
  • jajko
  • ser żółty

Przygotowanie
Drobno pokrojony boczek przysmażamy na maśle. Dodajemy starte na grubej tarce pieczarki. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę, dusimy. Zostawiamy do wystygnięcia. Następnie do farszu dodajemy połowę startego żółtego ser i jajko. Mieszamy. Muszle wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy ok. 10 min na półtwardo. Przelewamy zimną wodą. Następnie nakładamy farsz do muszli, posypujemy żółtym serem. Zapiekamy ok. 30 min. w 180 st.

muszle_boczek

Print Friendly, PDF & Email