Piersi z indyka pod pierzynką z marchewki

Piersi z indyka pod pierzynką z marchewki
Piersi z indyka pod pierzynką z marchewki

Piersi z indyka pod pierzynką z marchewki to bardzo prosty do zrobienia, ale niezwykle smaczny pomysł na sznycle z piekarnika. Świetnie sprawdzą się na codzienny, jak i odświętny obiad. Zamiast piersi z indyka oczywiście sprawdzą się również filety z kurczaka.

Z czym podać piersi z indyka pod pierzynką?

Jest to danie bardzo uniwersalne, dlatego możecie postawić na dodatki według własnych upodobań. U mnie, jeśli piersi podaję na obiad, najczęściej jest to puree ziemniaczane i sezonowa surówka np. z kapusty czy mizeria z ogórków. Jeśli chcecie takie danie podać na imprezie to nie potrzeba żadnych dodatków.

 

Składniki na piersi z indyka pod pierzynką (4 porcje):

  • około 0,5 kg piersi z indyka
  • duża marchew
  • 4 łyżeczki ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 100 g sera żółtego
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Pierś kroimy na cztery plastry grubości 2-3 cm i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy je solą i pieprzem z każdej strony. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i mieszamy z majonezem.

Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Każdy plaster smarujemy łyżeczką ketchupu. Następnie rozkładamy marchew z majonezem i posypujemy startym serem żółtym.

Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 35 minut pod przykryciem, następnie jeszcze 5 minut bez przykrycia.

Piersi z indyka pod pierzynką z marchewki
Piersi z indyka pod pierzynką z marchewki

Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z indyka:

Udziec indyka pieczony w rękawie – szybki i smaczny przepis na obiad

Indyk w sosie musztardowym – pyszny przepis na obiad

Golonka z indyka pieczona w piekarniku – szybki przepis

Zupa gulaszowa z indykiem – pyszne danie jednogarnkowe

Roladki drobiowe ze szpinakiem – przepis na wyśmienity obiad

Print Friendly, PDF & Email