Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami

Sałatka z rybą
Sałatka z rybą

Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami w zalewie ketchupowej to pyszna przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezie czy świątecznym stole. Ta warstwowa sałatka wygląda kolorowo i apetycznie, no i jest bardzo smaczna.

Składniki na sałatkę z rybą:

    • około 400 g fileta rybnego (u mnie dorsz)
    • jajko
    • bułka tarta
    • papryka czerwona
    • 3 ogórki konserwowe
    • 2 cebule
    • puszka kukurydzy

Sos:

    • 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
    • 3 łyżki ketchupu
    • 3 łyżki oleju
    • pół łyżeczki cukru
    • sól, pieprz

Przygotowanie

Filety kroimy w paski grubości około 5 cm. Obsypujemy solą i pieprzem. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i pozostawiamy do przestygnięcia. Paprykę kroimy w paski, ogórki w kostkę, kukurydzę odsączamy z zalewy. Cebulę kroimy w piórka, zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 15 minut. Po tym czasie odsączamy ją z wody na sicie. Wszystkie składniki na sos łączymy ze sobą.

Warzywa i sos mieszamy ze sobą. W szklanej salaterce układamy warstwami: ryba, warzywa, ryba i znów warzywa. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Sałatka z rybą
Sałatka z rybą

Zobacz inne przepisy na sałatki z rybą:

Sałatka Jajeczna Z Tuńczykiem I Kukurydzą

Lekka Sałatka Warstwowa Z Tuńczykiem

Sałatka Ze Szprotkami Na Krakersach

Sałatka Śledziowa Z Selerem Konserwowym

Warstwowa Sałatka Śledziowa Z Papryką

Print Friendly, PDF & Email