Zapiekanka z pieczywem i jajkami

Pyszna zapiekanka na śniadanie lub kolację, do której możemy użyć czerstwe pieczywo i różne resztki z lodówki.

Składniki:

    • 5 kromek chleba tostowego
    • 4 jajka
    • ok 200 g kiełbasy lub wędliny czy szynki
    • 100 g żółtego sera
    • kilka pieczarek
    • cebula
    • szczypior
    • masło
    • pieprz, sól

Przygotowanie
Chleb i wędlinę kroimy w kostkę, ,cebulę w półplasterki, pieczarki w plasterki, szczypior siekamy, a ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na suchej patelni wrzucamy pokrojony chleb i podsmażamy do uzyskania grzanek.
Grzanki przesypujemy na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego
Na patelni rozgrzewamy masło i podsmażamy na nim cebulę z wędliną, po chwili dodajemy pieczarki i smażymy jeszcze kilka minut. Jajka przyprawiamy do smaku pieprzem i solą i roztrzepujemy.Usmażoną wędlinę z cebulą i pieczarkami wykładamy na grzanki i zalewamy roztrzepanym jajkiem. Posypujemy szczypiorkiem i żółtym serem.
Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok 20 minut.

Print Friendly, PDF & Email