Gulasz z kiełbasy i fasoli z puszki – szybki i pyszny przepis

Gulasz z kiełbasy i fasoli – szybki i pyszny przepis
Gulasz z kiełbasy i fasoli – szybki i pyszny przepis

Gulasz z kiełbasy i fasoli z puszki to szybki przepis na pyszne i bardzo sycące danie jednogarnkowe w sam raz na obiad dla całej rodziny. W smaku przypomina fasolkę po bretońsku. Takie danie nie jest skomplikowane do przygotowania, każdy powinien sobie z nim poradzić. Świetnie rozgrzewa w chłodniejsze dni. Gulasz najlepiej podać ze świeżym pieczywem.

Składniki na gulasz z kiełbasy i fasoli z puszki (4 porcje):

  • ok 400 g kiełbasy typu śląska
  • pierś z kurczaka
  • puszka białej fasoli
  • puszka czerwonej fasoli
  • papryka czerwona
  • średniej wielkości marchew
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • szklanka passaty pomidorowej
  • 1,5 szklanki wody
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka octu
  • majeranek, papryka słodka, chili, kminek, sól, pieprz

 

Przygotowanie

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem. Mięso przekładamy do garnka i na tej samej patelni smażymy kiełbasę i cebulę pokrojone w kostkę. Podsmażone składniki przekładamy do garnka z piersią z kurczaka. Wlewamy passatę pomidorową, wodę, dodajemy marchew pokrojoną w drobną kostkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość dusimy na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie dodajemy paprykę pokrojoną w paski i dusimy jeszcze około 5 minut, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy fasolę odsączoną z zalewy, cukier, ocet i przyprawy. Całość gotujemy jeszcze 6-8 minut.

Gulasz z kiełbasy i fasoli – szybki i pyszny przepis
Gulasz z kiełbasy i fasoli – szybki i pyszny przepis

Zobacz inne przepisy na szybkie gulasze na obiad:

Forszmak cysterski z kurczakiem – pyszne danie jednogarnkowe na obiad

Kurczak po cygańsku – szybki przepis na obiad

Strogonow drobiowy – przepis na szybki obiad

Gulasz z białą kiełbasą i warzywami

Wegetariański gulasz warzywny

 

Print Friendly, PDF & Email