Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli

Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli
Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli

Rollsy z szynką i serem to błyskawiczne do zrobienia i pyszne przekąski, które zawsze szybko znikają ze stołu. Są banalnie proste do zrobienia i nie potrzebują wielu składników, a zawsze wszystkim smakują i ładnie prezentują się na stole. Będą idealną przekąską na imprezie.

Składniki na rollsy z szynką i serem:

    • 4 placki tortilli (dałam pełnoziarniste)
    • serek kanapkowy naturalny lub śmietankowy
    • 50 g rukoli
    • około 12 plastrów szynki lub innej ulubionej wędliny
    • około 8 plastrów sera żółtego

 

Przygotowanie

Każdy placek tortilli smarujemy serkiem kanapkowym. Rozkładamy na nich równomiernie rukolę. Na rukoli rozkładamy plastry szynki i sera żółtego Tortille zwijamy ciasno w rulon, następnie zawijamy je w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je z lodówki i kroimy na kawałki, po około 5 cm lub zależnie od upodobań. Jeśli nie mamy czasu trzymać tortilli w lodówce, można je spiąć wykałaczką, aby się nie rozwinęły. Takich tortilli można również nie kroić na kawałki i wziąć ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli
Rollsy z szynką i serem – pyszne roladki z tortilli

Zobacz inne przepisy z tortillą:

Tortilla po meksykańsku – szybka i smaczna przekąska

Meksykański torcik z tortilli

Szybka przekąska z tortilli

Zapiekane krokiety po meksykańsku z tortilli

Print Friendly, PDF & Email