Musztardowe kotlety mielone z farszem – przepis na pyszne rolady

Musztardowe kotlety mielone z farszem – przepis na pyszne rolady
Musztardowe kotlety mielone z farszem – przepis na pyszne rolady

Musztardowe kotlety mielone z farszem z ogórka konserwowego, papryki i wędliny to pyszny przepis na smaczny rodzinny obiad. Stanowią ciekawą odskocznię od tradycyjnych mielonych. Można je podać z tłuczonymi ziemniakami i ulubioną surówką np. z kapusty kiszonej czy buraczkami.

Składniki na musztardowe kotlety mielone (5 sztuk):

  • 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może też być wieprzowe lub wieprzowo-wołowe)
  • łyżka majonezu
  • jajko
  • kajzerka
  • łyżka bułki tartej + bułka tarta do obtoczenia
  • sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony

     

Farsz:

  • 5 plastrów szynki lub innej ulubionej wędliny
  • ogórek konserwowy
  • kawałek papryki czerwonej
  • musztarda (dałam ostrą)

Przygotowanie

Kajzerkę rwiemy na kawałki i zalewamy około pół szklanki wody. Odstawiamy na 10 minut, następnie odciskamy z nadmiaru wody i rozdrabniamy widelcem. Mięso przekładamy do miski, dodajemy kajzerkę, jajko, bułkę tartą, majonez i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie na jednolitą masę. Mokrymi dłońmi odrywamy kawałki mięsa jak na standardowe kotlety, rozpłaszczamy je w dłoni, formując prostokąt. Mięso smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na nim plaster szynki i po pasku papryki i ogórka. Mięso zlepiamy i formujemy podłużne kotlety. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron po 6-7 minut. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Musztardowe kotlety mielone z farszem – przepis na pyszne rolady
Musztardowe kotlety mielone z farszem – przepis na pyszne rolady

Zobacz inne przepisy na kotlety mielone:

Kotlety folwarczne – zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami

Kotlety mielone z indyka – najlepszy przepis

Soczyste kotlety mielone – sprawdzony przepis

Roladki z mięsa mielonego w sosie

Kotlety mielone z mozzarellą i pieczarkami

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email