Pizza z prażoną cebulką – sprawdzony przepis na pyszną pizzę

Pizza z prażoną cebulką – sprawdzony przepis na pyszną pizzę
Pizza z prażoną cebulką – sprawdzony przepis na pyszną pizzę

Pizza z prażoną cebulką i innymi pysznymi dodatkami to danie, które chyba każdy lubi. Świetnie sprawdzi się na obiad, ciepłą kolację czy imprezę. Nikt nie pogardzi kawałkiem.

Długo szukałam przepisu na ciasto na pizzę, które będzie przypominać to z pizzerii i w końcu mi się udało. Po długich bataliach z moim piekarnikiem (który nawet ma specjalny program do pizzy), wreszcie udało mi się dopasować optymalną temperaturę, czas i program pieczenia.

 

Składniki na pizzę z prażoną cebulką:

  • 450 g mąki pszennej typ 550
  • 250 ml wody
  • 3 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka suchych drożdży
  • płaska łyżeczka soli
  • płaska łyżeczka cukru

 

Dodatki:

  • 100 g salami lub innej twardej kiełbasy
  • mała czerwona papryka
  • pomidor
  • mała puszka kukurydzy
  • 150 g sera żółtego
  • garść oliwek
  • garść prażonej cebuli

 

Sos pomidorowy:

  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • łyżka oleju
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, bazylia, oregano, szczypta cukru

 

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy ciasto drożdżowe. Do mąki dodajemy sól, cukier i suche drożdże. Suche składniki mieszamy ze sobą i dodajemy ciepłą (ale nie gorącą wodę) i oliwę. Ręką albo za pomocą robota z hakiem zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy je przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłe miejsce.

W tym czasie przygotowujemy sos i resztę składników. Na oleju podsmażamy przez chwilę przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy passatę i przyprawy. Całość zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Wędlinę, paprykę, pomidora i oliwki kroimy w plastry. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser żółty ścieramy na tarce.

Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką, wyrabiamy jeszcze raz przez chwilę. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek grubości około 0,5 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z ciasta można przygotować jedną dużą pizzę o wymiarach około 40×30 cm lub dwie mniejsze.

Ciasto odstawiamy na około 20 minut, aby lekko podrosło. Następnie wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 250 C i pieczemy w trybie góra-dół przez 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika i rozsmarowujemy sos pomidorowy oraz nakładamy dodatki (wszystkie oprócz prażonej cebuli). Pizzę z powrotem wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 10 minut. Po upieczeniu posypujemy prażoną cebulą.

Pizza z prażoną cebulką – sprawdzony przepis na pyszną pizzę
Pizza z prażoną cebulką – sprawdzony przepis na pyszną pizzę

Zobacz inne przepisy na dania inspirowane pizzą:

Domowa pizza kebab-gyros

Zapiekanki z ciasta francuskiego a la pizza

Siekane kotlety z kurczaka a la pizza

Pizza na cieście francuskim

Calzone – pizza w kształcie pieroga

Print Friendly, PDF & Email