Kukurydziane naleśniki z truskawkami

Takim naleśnikom nie można się oprzeć.

Składniki:

  • 2 szklanki mleka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • jajko

Ponadto:

  • ok 600 g truskawek
  • mały kubeczek śmietany
  • cukier

Przygotowanie
Miksujemy lub ubijamy trzepaczką dokładnie wszystkie składniki na naleśniki. Masę odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Myjemy truskawki, usuwamy szypułki, kroimy w plasterki lub rozduszamy je widelcem. Łączymy ze śmietaną i cukrem. Na każdego naleśnika nakładamy truskawki ze śmietaną i zawijamy go w rulon.

nalesniki_truskawki

Print Friendly, PDF & Email