Lekki gulasz z pulpetami

Przepis na pyszny obiad. Podajemy z pieczywem, makaronem lub ziemniakami.

Składniki:
Do pulpetów:

  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • jajo
  • pietruszka (dałam łyżeczkę suszonej)
  • namoczona w mleku lub wodzie i odciśnięta kajzerka
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • mąka

Ponadto:

  • czerwonej papryki
  • średnia cebula
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • 250 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • zioła dalmatyńskie, słodka i ostra papryka
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki pszennej i 1/3 szklanki zimnej wody

Przygotowanie
Mięso łączymy z jajkiem, przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, kajzerką, wyrabiamy na jednolitą masę, formujemy kuleczki nieco większe niż orzech włoski, obtaczamy w mące i wrzucamy na osolony wrzątek (około 1,5 litra). Gotujemy na małym ogniu (około 20 minut), następnie pulpeciki wyjmujemy na talerz. Wywar w którym się gotowały zostawiamy.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i ogórki w plasterki, paprykę w paski.
Na patelni podsmażamy na złoty kolor cebulę, następnie dodajemy pieczarki, po chwili paprykę i ogórki. Całość chwilkę podsmażamy, po czym przekładamy do wywaru po pulpetach. Dorzucamy koncentrat  pomidorowy, przyprawiamy i gotujemy ok 15 minut. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie i wlewamy do naszego sosu, zagęszczając go. Pulpety przekładamy do sosu, całość zagotowujemy, ewentualnie doprawiamy.

gulasz_pulpety

Print Friendly, PDF & Email