Marchewkowe placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym

Marchewkowe placki ziemniaczane
Marchewkowe placki ziemniaczane

Marchewkowe placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to pyszne i proste danie na tani domowy obiad dla całej rodziny. Placki dzięki dodatkowi marchewki nabierają ładnego pomarańczowego koloru, a sos pieczarkowy smakuje do nich idealnie. To bardzo sycące, smaczne jarskie danie, które nie wymaga skomplikowanych składników.

Składniki na marchewkowe placki ziemniaczane:

  • 1 kg ziemniaków
  • duża marchew
  • cebula
  • jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól

Sos pieczarkowy:

  • 250 g pieczarek
  • cebula
  • szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 180 g śmietany 22% lub 30%
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie

Surowe ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odcedzamy je na sicie, aby pozbyć się nadmiaru wody. Cebulę i marchew również ścieramy na drobnej tarce. Do masy dodajemy jajko, mąkę i sól. Całość mieszamy. Masę nakładamy chochlą na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy z obu stron na złoto.

W międzyczasie przygotowujemy sos pieczarkowy. Pieczarki kroimy w plasterki, cebulę w kostkę. Oba składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy bulion, śmietanę i przyprawy. Całość dusimy 10-15 minut, aby sos się nieco zredukował i zgęstniał.

Usmażone placki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym, następnie podajemy polecane sosem.

 

Marchewkowe placki ziemniaczane
Marchewkowe placki ziemniaczane

 

Zobacz inne przepisy na placki ziemniaczane:

Moskole – Placki Z Gotowanych Ziemniaków

Pieczone Placki Ziemniaczane Z Pieczarkami

Dietetyczne Placki Ziemniaczane Z Piekarnika (76 Kcal)

Placki Ziemniaczano-Dyniowe

Placki Ziemniaczane Z Sosem Myśliwskim

Placek Po Cygańsku

Print Friendly, PDF & Email