Jajka po bretońsku

Ta potrawa to nic innego jak jajka w sosie pieczarkowym.

Składniki:

  • 7 jajek
  • 0,5 litra bulionu
  • kawałek pora
  • mała cebula
  • 150 g pieczarek
  • 4-5 łyżek śmietany 18%
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
  • pęczek drobnego szczypiorku

Przygotowanie
Jajka gotujemy na twardo. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pora w półplasterki, podsmażamy na maśle lub oleju. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Dodajemy do cebuli.
Bulion dodajemy do warzyw i gotujemy ok 10 min. Śmietanę mieszamy z mąką ziemniaczaną i odrobiną gorącego bulionu, następnie wlewamy ją powoli, energicznie miesząc do wywaru. Zagotowujemy i przyprawiamy. Jajka obieramy, przekrawamy na połówki, układamy w naczyniu i zalewamy sosem. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

jajka_bretonsku

Print Friendly, PDF & Email