Kruche ciasto czekoladowe

Przepis na kruche ciasto z budyniem czekoladowym i dżemem.

Składniki:

Ciasto:

  • 2 ½ szklanki mąki
  • 200 g margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Pianka:

  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:

  • 2 budynie: waniliowy i czekoladowy (lub dwa czekoladowe)
  • 750 ml mleka
  • dżem śliwkowy

Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe składniki na ciasto, przez chwilę siekamy je nożem po czy zagniatamy do momentu aż wszystkie składniki dobrze się połączą, a ciasto nie będzie się kruszyć. 1/3 część ciasta formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min. Pozostałym ciastem wylepiamy dno blaszki o wymiarach 21 x 26 cm lub podobnej, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 180 C.
Ciasto smarujemy dżemem.
Szklankę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Jeśli używamy budyniu bez cukru, dodajemy go tyle ile zaleca producent na opakowaniu. Pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie z cukrem. Mieszamy do momentu, aż masa zrobi się dostatecznie gęsta. Gorący budyń wykładamy równomiernie na ciasto.
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dosypując cukier, a na końcu mąkę ziemniaczaną. Piankę delikatnie wykładamy na gorący budyń.
Na wierzch ciasta ścieramy lekko zmrożoną kulkę ciasta z zamrażalnika. Pieczemy ok. 50 min.

kruche_czekolada

Print Friendly, PDF & Email