Młode ziemniaki ze śmietaną i ogórkiem

Pyszna letnia potrawa. Prosta i smaczna.

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe
  • szczypior
  • kubek kwaśnej śmietany
  • łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • ok 0,5 kg młodych ziemniaków
  • łyżka masła
  • pół pęczka koperku

Przygotowanie
Ogórki kroimy w kostkę, szczypiorek siekamy. Śmietanę mieszamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Łączymy całość i wstawiamy do lodówki na ok pół godz. Młode ziemniaki dokładnie myjemy szczoteczką lub zeskrobujemy skórkę nożem, następnie gotujemy je w osolonej wodzie do miękkości, odcedzamy, mieszamy z masłem i posiekanym koperkiem. Podajemy z chłodnikiem.

ziemniak_mlody

Print Friendly, PDF & Email