Pasztet z cukinii

Przepis na wegetariański pasztet cukiniowo-marchewkowy. Pasztet jest w smaku bardzo pyszny, choć mi nie do końca się udał. Dodałam za mało bułki tartej i troszkę się rozsypywał. Następnym razem będę wiedziała, że jedna szklanka to za mało 😉

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 marchewki
  • 150 g sera żółtego
  • 2 jajka
  • 2 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki oleju
  • sól, pieprz
  • papryka słodka i ostra
  • gałka muszkatołowa
  • zioła prowansalskie

 

Przygotowanie
Cukinię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce, ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię odciskamy z nadmiaru wody. Mieszamy z pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do natłuszczonej lub wyłożonej papierem do pieczenia formy keksowej, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze około pół godziny tak, aby wierzch się ładnie zarumienił.

pasztet

Print Friendly, PDF & Email