Pierogi ze śliwkami

Nie znam osoby, która nie lubiłaby słodkich, owocowych pierogów! Tym razem przepis na domowe pierogi ze świeżymi śliwkami. Pierogi podajemy z podsmażoną bułką tartą, śmietaną lub roztopionym tłuszczem, można również posypać je dodatkowo cukrem.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • około 3/4 szklanki wody
  • 1/2 kg śliwek
  • ok 4 łyżki cukru

Przygotowanie
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól i robimy wgłębienie. Stopniowo dodając wodę wyrabiamy ciasto, zagarniając mąkę do środka wgłębienia. Ciasto wyrabiamy aż będzie miękkie i elastyczne.
Ze śliwek wyciągamy pestki i każdą przekrawamy na pół lub na cztery części w zależności od wielkości. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy szklanką koła. Na każdym placku układamy po kilka kawałków śliwki, dodajemy szczyptę cukru i zlepiamy pieroga. Pierogi gotujemy na wolnym ogniu w nieosolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia.

sliwki

Print Friendly, PDF & Email