Boczek pieczony

Uwielbiam domowe wędliny, te ze sklepu nie mogą się z nimi równać. Tym razem podaję prosty przepis na boczek pieczony w piekarniku w czosnkowo-musztardowej marynacie. Dzięki musztardzie ma lekko ostry smak. Idealny na kanapki. Podałam z pieczywem i sałatką z pomidorów i rukoli.

Składniki:

  • spory kawałek boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki musztardy rosyjskiej
  • łyżka oleju
  • majeranek

Przygotowanie
Czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy go z musztardą, olejem, majerankiem, pieprzem i solą. Pastą smarujemy równomiernie boczek, owijamy go folią aluminiową i wstawiamy na noc do lodówki. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180º C, przez jakieś półtora godziny – najpierw w folii, na ostatnie pół godziny folię odwijamy.

boczek_pieczony

Print Friendly, PDF & Email