Gorąca czekolada

Pyszna, słodka, sycąca, gorąca czekolada z nutką cynamonu i wanilii. Idealna w chłodne i ponure jesienne wieczory, które łatwiej przetrwać siedząc pod kocem z kotem na kolanach, czytając dobrą książkę i popijając właśnie taką czekoladę. Często praktykuję taki sposób na jesienno-zimową chandrę 😉

Składniki:

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 300 ml mleka
  • 200 ml śmietany 30%
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie
Do rondelka wlewamy mleko i śmietankę, dodajemy cukier waniliowy, kakao i posiekaną na kawałki czekoladę. Podgrzewamy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, aż czekolada się rozpuści. Zagotowujemy i dodajemy cynamon oraz aromat waniliowy.

goraca_czekolada

Rozgrzewające napoje na jesień

Print Friendly, PDF & Email