Placki ziemniaczano-dyniowe

Bez dyni byłyby to tradycyjne placki ziemniaczane, jednak nie mogłam nie wykorzystać okazji, kiedy sezon na dynię jest w pełni i można nabyć jej różne rodzaje w niskich cenach.
Placuszki podajemy z sosem czosnkowym albo śmietanowym.

Składniki:

  • 5-6 ziemniaków
  • mała dynia hokkaido
  • 100 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie
Ziemniaki i dynię obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ser również ścieramy. Dodajemy mąkę i jajko oraz przyprawy. Wszystkie te składniki mieszamy dokładnie.
Z tak przygotowanej masy smażymy na dobrze rozgrzanym oleju placuszki, aż będą złote z obydwu stron.

placki_dynia

 

Print Friendly, PDF & Email