Surówka z czerwonej kapusty

Podaję przepis na klasyczną surówkę do obiadu z czerwoną kapustą, marchewką i jabłkiem. Pasuje w sumie do wszystkiego: kotletów, jajek sadzonych czy pieczonych mięs. Ogólnie zachęcam do jedzenia czerwonej kapusty, gdyż jest bogata m.in. w: sód, potas, magnez, wapń, żelazo, jod, karoteny, witaminę E, K, B1, B2, B6, C.

Składniki:

  • pół główki czerwonej kapusty
  • duża marchew
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • jabłko
  • cebula
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie
Kapustę drobno siekamy, posypujemy dość obficie solą i ugniatamy przez chwilę ręką, aż puści sok. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Marchew, jabłko i cebulę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę odciskamy. Składniki łączymy i przyprawiamy. Na koniec dodajemy jogurt i mieszamy.

surowka_kapusta_czerwona

Print Friendly, PDF & Email