Zapiekanka ziemniaczana z dynią

Dawno nie było na blogu żadnej zapiekanki, więc czas to zmienić. Tym razem jesienna zapiekanka z dynią, ziemniakami i kurczakiem. Polecam, jest naprawdę bardzo smaczna.

Składniki:

    • 4 średnie ziemniaki
    • pierś z kurczaka
    • ząbek czosnku
    • pół dyni hokkaido
    • papryka czerwona
    • duża cebula
    • łyżka musztardy
    • kawałek sera żółtego
    • szczypta szałwii suszonej
    • sól, pieprz
    • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie
W miseczce mieszamy oliwę, musztardę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Kurczaka kroimy w grube paski, następnie mięso mieszamy z połową marynaty. Zamarynowane mięso smażymy na rozgrzanej patelni. Obrane ziemniaki, dynię oraz cebulę i paprykę kroimy w jednakowej wielkości cząstki. Kurczaka oraz pokrojone warzywa przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą marynatę, szałwię i dokładnie wszystko mieszamy. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy je i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 35-40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia zapiekankę posypujemy startym żółtym serem.

zapiekanka_dynia

Print Friendly, PDF & Email