FIŃSKA SAŁATKA ROSOLLI 

Jest to przepis na fińską potrawę bożonarodzeniową. Nazwa pochodzi od rosyjskiego słowa “rassoł” (“рассол” – posolony, solony) Postawą sałatki są buraki i gotowane warzywa. Można dodać do niej jeszcze marynowanego śledzia, co pewnie kiedyś jeszcze wypróbuję.

Składniki:

  • 2 buraki
  • 2 średnie ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 2 konserwowe lub kiszone ogórki
  • cebula
  • jabłka

Sos:

  • 100 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka octu winnego
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli do smaku

Przygotowanie
Buraki, ziemniak i marchewki gotujemy w mundurkach. Następnie obieramy i kroimy w kostkę. Resztę składników również kroimy w kostkę. Łączymy je ze sobą, mieszamy, przyprawiamy solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos: śmietankę lekko ubijamy, dodajemy ocet i przyprawy. Mieszamy.
Sałatkę wstawiamy do lodówki, aby się przegryzła. Sos podajemy osobno.

ROSOLLI

Print Friendly, PDF & Email